Ruskij soppskij

Rödbetssoppan i söndags blev en hit, jag lovar. Jag brukar alltid göra den mixad med stavmixer men den här gången blev det bitar istället och det är fruktansvärt gott. En sak som är lite dålig med bitar är att om man t ex häller upp soppan från ett kärl till ett annat så kan bitarna skvätta i fallet och fläcka tröjan. Det ser i och för sig trevligare ut med bitar och man äter ju med ögat hur som helst. Gott med en klick örtsås i också. Man kan skippa den om man vill göra receptet helt veganskt.

RÖDBETSSOPPA (Borstij-variant)
(4-5 portioner)
Margarin eller olja
1 lök
4 morötter
4 potatisar
3 rödbetor
1 dl röda linser
vatten
grönsaksbuljong
röda kryddor t ex cayennepeppar, paprika
gröna kryddor t ex oregano, basilika
salt, svartpeppar
(lagerblad)

Till såsen:
3 dl crème fraîche eller liknande
lite purjolök
1 vitlöksklyfta
basilika
salt

Fräs hackad lök i margarin eller olja utan att bryna. Hacka potatis, morötter och rödbetor i lika stora bitar och släng i. Häll på vatten och buljong.
Krydda i början med de röda kryddorna du vill ha med (t ex cayennepeppar, paprika eller dylikt) eftersom röda kryddor behöver koka in. Jag tog cayennepeppar eftersom jag gillar smaken och att det blir lite starkt.
Skölj linserna och kasta i dem med.  Koka soppan på låg värme tills morötterna är mjuka. Har du tillgång till lagerblad så kan du slänga i ett sånt också. Avsluta med salt och gröna kryddor precis innan soppan kokat klart.
Hacka purjolök och blanda i gräddfilen. Pressa i en vitlöksklyfta. Blanda i basilika och salt tills det blir gott. Lägg en klick i mitten så blir det fint och gott. Ät med ett gott bröd till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback