Matlaget

Matlaget har haft träff - igen. Vi lagade vegetarisk lasagne och lyssnade på Hilliardkvartetten. Så klart att vi inte kunde vara seriösa...


Jag och Johan H lägger på fetaost på spenatlagret.


Fetaost är jättegott. Speciellt den 48-procentiga som Jesper köpt med sig.
Krämig och smaskig. Husmor provar konsistensen.



Fina förkläden och fina såser. Jag hade väldigt roligt.


Avocadon var lite omogen så Jesper tog på sig ansvaret att ruva (!!!) dem lite.

Om att motivera hämtpizza.

Ja, jag HAR fått CSN och jag har lärt mig ta hand om mina pengar. Jag kände dock för hämtpizza för första gången på terminen så det blev det. Har du problem med det?! Näe, inte jag heller.

Den här veckan (och likväl förra) har varit helt sjukt stressig för min del. Det går bara utför med min ordning hemma och så fort det kommer något/någon som tar lite extra mycket uppmärksamhet så släpper jag allt. I vanliga fall alltså. Men nu har jag börjat se en förändring, en mognad, i mitt  beteende. T ex så skippade jag Also sprach Zarathustra med MSO i förmån för en slapp hemmakväll med mig själv (och den där pizzan..). Jag har dessutom övat, sagt NEJ en massa gånger idag och gjort en massa läxa. Jag är så sjukt stolt över mig själv och att jag håller en sund nivå till saker som frestar just nu. Därför förtjänar jag att få äta pizza.

Bankrån i Lund, ambulanskrock i Malmö och jag bara gömmer mig i min lägenhet. Ska försöka ta det lugnt och andas ikväll inför morgondagen.

Man skiljer sig mest i Malmö av alla orter i Skåne. Frågan är vad som gör det. Frågan är om man vill stanna kvar i Malmö.

En dagens?

Humör: Var rätt ofokuserad idag. Strulade till sig med en massa saker men fick ändå mycket gjort. Ej närvarande i tanke rätt genomgående under dagen.
Person: Mitt middagssällskap idag faktiskt, Rubachica Band, som vi för övrigt delade gig med i lördags. Gemytligt.
Planer: Öva tre timmar, och det gjorde jag. Mörkade som tusan på pianolektionen, gick också vägen.
Syn: Tja, man blir i o f s aldrig förvånad nu för tiden, men än en gång. Pensionärerna får stå på bussen och inte en jävel som bryr sig. Ville bara kasta matlådan i huvudet på vissa Malmöiter. Bortskämda snorungar.
Lyssning: Jag googlade och youtubeade alla mina violastycken. Sjukt kul.
Läsning: Gårdagens Sydsvenskan till frukost. Lyx.
Dryck: Väldigt mycket kaffe.
Mat: Frukosten var inte dålig. Avocado, lyxyoghurt, svart kaffe, leverpastej och mycket gott sällskap.
Bästa: Akustiken i heldagsövningsrummet som jag hittade. Väldigt skönt.
Sämsta: Att jag rivstartar varje vecka med fem lektioner på rad.
Väder: Snö, massor med snö.

Musik

Min pianolärare gick på den gamla om "hur gör man egentligen när man studerar ett stycke? Jag har inte tagit så många lektioner..." eller "vad innebär egentligen legato?" eller något dylikt. Kände mig som ett smärre geni.

Spelade L-E Larssons Concertino på instuderingen, helt ouppvärmd. Lät förjävligt men det var kul att spela i Rosenbergssalen. Ska försöka mig på att hitta Fauré-stycket jag spelar också. Har det dock endast på krylliska vilket gör det lite svårtolkat. Har opusnummer i alla fall.

I morgon får vi csn. Jag måste börja lära mig använda det nya MasterCardet jag fått från försäkringsbolaget.

Matlaget gjorde succé igår; vegetarisk lasagne, Reservoir Dogs och Hilliardkvartetten.

fika

Eftermiddagsfika med vintern i sikte. Kaffe och husmans med skivbar leverpastej och cornichons. Så får man tända lite ljus också och på med tjocksockarna. Snart kommer middagsbesöket, men först lite egen tid.

Robert Plant & Alison Krauss - Polly come home

Charlie D: ett geni

Jag har en bror som ingen annan. Fd konståkare som nu sadlar om till kroppsbyggare. Jobbar natt på Posten, extraknäcker som filmmusiktonsättare och framför allt; producerar SJUKT bra "vanlig" musik. Med sin duo Kasim Gump har de spelats på P3s Din Gata Malmö och låg som veckans mp3 på whoa.nu i somras. Nu senast så remixade han en låt åt Kom och Kolla som tydligen spelats flitigt på klubbar i Umeå. Den hittar ni här. Annars så finner ni hans alster på myspace.


anda

jag gillar det här med att komma hem till sig själv
på morgonen efter
det är så stilla i mitt rum
som att det hållit andan i väntan på mig

jag borde nog

jag blir gladare om jag tar bättre beslut

det är väl självklart att det är mina egna val
och att jag faktiskt får ta ansvar för dem
men vem har sagt att det roligaste livet
är livet där man bara gör rätt hela tiden
utan misstag
utan tårar

det är väl självklart att om jag valde lite "bättre"
så skulle jag inte känna så här
då skulle jag inte lägga tid på det som jag absolut inte måste göra
utan bara
öva öva öva öva öva öva öva öva öva
laga riktig nyttig näringsrik mat varje dag
träna min "otränade" kropp
inte gå på fest men ändå vara social
och sova ut ordentligt varje natt

jag skulle vara singel tills jag hittade den rätta

och då ska vi hålla ihop
för alltid
ALL TID
ligger rätt mycket prestation i det

ha roligt - inte bli för full
vara självständig - inte för självsäker
vara sexig - inte slampig
sminka mig - se naturlig ut
följa modet - med en personlig stil

genialiska paradoxer man dras med
och frågan är om man blir så mycket gladare

Remidjenspelning igen

Remidjen spelade som ett av tre band på en Musikfest i uppehållsrummet på våning 3, Rönnens studentboende igår kväll. Vi var affischerade som ett "mystiskt band" och det ska man inte klaga över eftersom det inte direkt ställer några krav på att man ska låta på ett visst sätt. Själva spelningen var nog rätt skakig fast det gjorde nog ingenting. Folk kom fram och sa att det var bra ändå.

Efter att vi spelat och minglat och lyssnat på Jannikes fantastiska låtar så var det dags för Johns födelsedagspresent två våningar upp i samma hus. Vi tog med hela bandet, kontrabas och allt, och öste på i hans vardagsrum. Mycket uppskattat. Har hört att årets julklapp ska vara upplevelser så det är väl bara att släppa efter, tänkte vi. Efter den överrumplingen så gick vi tillbaka och spelade i hissen en stund medan den åkte runt och släppte av boende på olika våningar. Snacka om hissmusik.

Överlag verkar det vara en positiv inställning till det vi gör och det är ju bra. Snart är det dags för inspelning, myspace och eventuellt en EP.

uppmaning

sveriges största offer ska sluta skriva om saker som inte intresserar.
t ex så var matlagningen ingen hit
inte heller mina "självuttömmande" texter

vad vill du läsa om då, mamma? du gillar ju inte musik

Om att låta den rätte komma in

Ofta.


En egen kväll

..och så var jag så fruktansvärt förvirrad igen. Jag börjar tro att det där genialiska som jag hänvisar till hela tiden beträffande andra i slutändan bäst appliceras på mig själv. Jag lyckades ta mig hela vägen till Gulan tidigare ikväll för att ha lektion, stå utanför och vänta, till slut bli insläppt och småprata lite med min lärare innan jag inser (medan jag packar upp) att jag inte har med mig instrumentet. Violan ligger istället tryggt hemma på sängen eftersom jag övade innan. Jag får faktiskt vackert ta på mig dunjackan igen och slänga mig på cykeln för att snabba mig tillbaka och hämta altfiolen. Det är inte bra gjort.

Idag har det snöat här i Skåne. Det känns som hemma men ändå inte. Sakta går det upp för mig att den här kylan som alla pratat om, faktiskt är så annorlunda som det sägs.Stod inne hos min sånglärare och inspirerades av de frostiga grenarna på träden utanför och en kort sekund så var jag faktiskt övertygad om att detta är vad jag ska hålla på med för resten av livet. En kort sekund som sagt, innan man kastades tillbaka i verkligheten och det faktum att jag känner mig som den största nybörjaren i vår tid.

Avståndet mellan där jag är och där jag vill vara känns ofantligt långt och när allt sliter och drar och alla vill ha mig på vissa platser hela tiden så känns det så motigt. När man väl får en stackars ynka stund i övningsrummet så blir det så krystat eftersom det i princip bara då som jag kan "utvecklas". Det slutar med att man lamslaget sitter vid pianot och klinkar på nån visa eftersom högen med måsten, övningar, etyder, dubbelgrepp, stycken, kvintgrepp, terser-sexter, oktavhopp, stråkvändningar - och att vara avslappnad samtidigt bara växer. Snacka om David mot Goliat. Detta kommer nog aldrig gå. Vad ska jag göra? Var ska jag börja? Vem ska coacha mig?

Nu tror jag att jag ska ta mig till Hemköp och faktiskt (trots min goda yoghurt) gräva ned mig i choklad för det blir man lite gladare av.

björnbärsdröm

Det är de små sakerna som gör det. Jag köpte yoghurt igår, för första gången på länge. Mycket länge. Tänkte att om jag nu ändå ska få ont i magen så ska det vara värt det. Därför föll valet på Skånemejeriers Extra Fina Björnbärsyoghurt (3,7%). Tänker verkligen inte klaga, det har blivit min nya favoritefterrätt.
En glasskål med:
yoghurt,
solrosfrön,
linfrön,
müsli
och russin

= godare än vilken godispåse som helst. Tänka sig att en sån frukostmat kunde vara så gott på kvällen när smaklökarna vaknat lite mer än på morgonen.


Fredagsmiddag för en ensamboende

OBS: missbruk av orden "ensam" "lyx" och "fräscht", allt för den autentiska matlagningsblogg-känslan.

Blev sjukt inspirerad av en reklamfilm för kök idag. Lagade äkta vardagslyx för en person (!).


PASTASNÄCKOR MED GRÖNSAKSFRÄS

100 g av din favoritpasta, själv tog jag det sista ur mitt paket med extra stora pastasnäckor som jag och Christian åt av för några helger sen. Känns väldigt lyxigt och bra så här ensam på en fredagkväll.
15 g margarin eller olja
1 dl röda linser
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
örtsalt, svartpeppar

Koka upp riktigt mycket vatten till pastan. Mina pastasnäckor skulle ta ungefär 13 minuter att koka och längre än så tar det inte att göra fräset. Koka även upp vatten, antingen i en liten kastrull på spisen, eller i vattenkokaren. I det sistnämnda alternativet kan det vara värt att ha en värmetålig bunke i närheten. Skölj linserna i en sil och lägg dessa i byttan/kastrullen som nu har vatten i sig. Om du kokar linserna så ska de inte vara i mer än 5 minuter. Lägg även i pastan i sin egna kastrull så du har det klart och fixat.

Hacka purjolöken, zucchinin och paprikan och stek i stekpanna med lite margarin eller olja. Pressa i vitlöksklyftan. Se till så att du inte har för hög temperatur på plattan. Du ska inte bryna (bränna) grönsakerna utan de ska bli mjuka och släppa ifrån sig aromer i matfettet. Ett bra riktmärke för när det är klart är att zucchinin mjuknat och fått lite färg. Då kan du dra bort stekpannan från plattan. Salta och krydda lite också, jag använde örtsalt som är lite dyrare men har mycket god smak när man lagar grönsaksrätter. Annars försökte jag hålla ned kryddorna eftersom jag tänkte låta grönsakerna komma till sin rätt.

När linserna är klara, dvs när de svällt och blivit mjuka, så kan du sila av dem igen. Häll bort pastavattnet och spara pastan i den stora kastrullen. Lägg över linserna och grönsaksfräset och blanda ordentligt. En fröjd för ögat med alla färger och väldigt gott och fräscht. Det är nu som någon spontan-ger mig en kamera så jag kan bjuda på lite goda matbilder.

vardagslyx

Detta njuter jag just nu av:
  • dansk tv2 som tillfredställer mitt behov av tv-serier. Vem kan klaga på Bevvan
  • snön som faller utanför mitt fönster med "snökaos" som följd. Själv njuter jag bara och längtar efter Norrland, glögg och Bing Crosby.
  • läsning om konstiga sjukdomar à la Ding-Ding-Värld '94 och saker som ser äckliga ut. Bara för att få såna där äckelrysningar. (Dock kommer jag ångra mig i natt med alla mardrömmar.)
  • helgen som frestar med god mat, härliga vänner, spelning på Rönnen och - förhoppningsvis - ett intressant möte.


Man tager vad man haver

Ännu en god studentmiddag. Köpte tidigare i höstas 1,5 kg frystorkad sojafärs som man blandar med vatten för att få till en hyfsat snarlik "köttfärs".

2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
3 morötter, skalade och tärnade
15 g mjölkfritt margarin
1 förpackning krossade eller passerade tomater
1 dl vatten
1 dl vegetarisk färs, frystorkad
Cayennepeppar, honung, balsamvinäger, oregano, basilika, grönsaksbuljong, salt och svartpeppar

Tja, fräs lök, vitlök och morötter utan att få färg i margarinet. Häll i tomaterna och lite vatten. Koka 6-7 minuter så att morötterna blir mjuka. He i den vegetariska färsen tillsammans med alla kryddor. Låt färsen svälla i ett par minuter, rör om och späd med vattnet till en bra konsistens.

Gott med pasta.

im-provokation

Jag provocerar mig själv med att laga hyfsat god mat från ingenting. Det är så lätt att fastna i studentmaten (pasta, nudlar etc) att man glömmer bort den klassiska husmanskosten. I Polen fick vi kokt stek och det var jättegott. Oj vad det var länge sen man åt sånt, tänkte vi och hängav oss en stund åt tankefrosserier kring mammas hemlagade.

Hur som helst. Jag har börjat fundera på det där med husmanskost. Vad är det för fel på ärtsoppa t ex? (Förutom att jag åt det ca 40 ggr förra hösten...) Det är billigt och inte alls komplicerat, så länge som man har lite framförhållning och ärligt talat; hur svårt är det att slänga ärtor/bönor i en skål med vatten innan man går till skolan? Det tar max 30 sekunder.

Idag så hittade jag ett gammalt (fast inte jättegammalt) ägg i kylen som fortfarande gick att äta när jag kom hem. Jag tänkte att "vad kan jag göra som är gott med detta ägg"? Tittade runt lite i kylen, i skafferiet och frysen och såg bara en massa rotsaker. Jahaja, tänkte jag. Det blir vad det blir.

Irinas kind-of-raggmunkar/potatisbullar (1 - 2 portioner)
1 ägg
4 medelsmå potatisar
1 liten lök
lite mjöl, typ 3/4 dl (ärligt talat så tog jag det på en höft)
salt, peppar

Riv potatisen och löken på rivjärnet. (Här grät jag värre än jag någonsin gjort i lökhacksväg. Jobbigt med rivjärn alltså, så har du matberedare är det superbt.) Blanda ihop alla ingredienser och stek på medelhög värme i matfett av valfritt slag. Margarin var bra, tyckte jag. Det blir ungefär fyra plättar. Servera med lingonsylt. Snabbt och oförskämt billigt.

Imorgon, min vän

Detta inlägg hade gärna gått och hetat Gretchen och de klockrena kommentarerna men jag besparar mig besväret och berättar istället om att jag har en frukostdejt. Utomordentligt! Äntligen en anledning till att inte ligga kvar i sängen hela dagen/försova sig/göra sig snygg på morgonen/leva.

Utmaningen

Jag har fått en utmaning av Stina. Detta är precis den typ av saker som jag inte gillar. Mest för att jag strävar att göra tvärt emot vad alla andra gör. Alltid. Jaja.

Utmaningen lyder som följer:
* Länka till den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.
* Berätta sju saker om dig själv, alldagliga som knasiga. (Bara detta liksom.. Trams!)
* Utmana bloggare i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem. (Jag vet inte om jag känner till sju "bloggare" som vars åsikter om detta jag vill ta del av.)

Here it goes...
  1. Jag drömmer väldigt ofta mardrömmar. Det är som om min hjärna måste bearbeta jobbiga upplevelser genom att låta mig tro att jag är mitt i dem. Detta har gått så långt att jag i vissa sociala sammanhang måste stå tillbaka eftersom jag är rädd att det jag ska vara med om ska förstöra min nattsömn flera veckor framöver. Detta har gett till följd att jag inte kan se skräckfilmer t ex.
  2. För att få bukt med dessa mardrömmar så lärde mig mitt exs moster att man ska sova i ljusa färger. Detta kan absolut vara bullshit men jag väljer att tro det och sover därför helst i vita kläder, gärna linne.
  3. Jag har ibland svårt för att dricka te med folk jag inte är intresserad av. Tedrickning brukar allt som oftast leda till samtal och djupa konversationer och det är ingenting jag är beredd på att genomgå med människor jag inte bryr mig om. Där tycker jag att kaffe bidrar till en ytligare och mer gemytlig stämning.
  4. Har väldigt svårt för maskar. Överlag alltså. De bara ligger och krälar och har sig och tydligen så har evolutionen helt passerat dessa små semi-djur eftersom alla andra inser att det kanske inte är läge att bo under jorden när det regnar MEN NÄE mask-jävlarna vägrar fatta och bor där nere och så regnar det och så tvingas de upp och hamnar under mina skor och ÅH VAD FÖRBANNAD JAG BLIR!
  5. Jag har nog ingen tröskel. Hela grejen med den känns som ett socialt spel och såna klarar jag mig utan. Livet är för kort för att snirkla på och inte säga vad man menar. Sen är det alltid kul med "krispig" stämning.
  6. Det här är väl ingen hemlighet men jag blir väldigt lätt förtjust i människor. Det blir som ett beroende och sånt är aldrig bra. Ofta så gör detta suktande att många relationer går till intet då det inte besvaras och jag blir ...konstig.
  7. Fick jag välja helt själv vem jag skulle vara så skulle jag inte välja mig själv. Så är det.

Jag utmanar dessa bloggare att skriva 7 saker om sig själv (inte för att jag tror att de skulle göra det men ändå, det är alltid lite reklam för dem):
  • Klara, Umeå i Uppsala
  • Elsa, Umeå i Sthlm
  • Ludvig, Umeå i Japan
  • Rakel, Umeå i - Umeå?
  • Fröken Kokkovirsi, Lund i världsalltet och alla gudar och troll och sagor
  • Clara, Umeå i modebloggeliten (ofta hon hinner det...)
  • Rowan, England i England via Bollnäs

Ruskij soppskij

Rödbetssoppan i söndags blev en hit, jag lovar. Jag brukar alltid göra den mixad med stavmixer men den här gången blev det bitar istället och det är fruktansvärt gott. En sak som är lite dålig med bitar är att om man t ex häller upp soppan från ett kärl till ett annat så kan bitarna skvätta i fallet och fläcka tröjan. Det ser i och för sig trevligare ut med bitar och man äter ju med ögat hur som helst. Gott med en klick örtsås i också. Man kan skippa den om man vill göra receptet helt veganskt.

RÖDBETSSOPPA (Borstij-variant)
(4-5 portioner)
Margarin eller olja
1 lök
4 morötter
4 potatisar
3 rödbetor
1 dl röda linser
vatten
grönsaksbuljong
röda kryddor t ex cayennepeppar, paprika
gröna kryddor t ex oregano, basilika
salt, svartpeppar
(lagerblad)

Till såsen:
3 dl crème fraîche eller liknande
lite purjolök
1 vitlöksklyfta
basilika
salt

Fräs hackad lök i margarin eller olja utan att bryna. Hacka potatis, morötter och rödbetor i lika stora bitar och släng i. Häll på vatten och buljong.
Krydda i början med de röda kryddorna du vill ha med (t ex cayennepeppar, paprika eller dylikt) eftersom röda kryddor behöver koka in. Jag tog cayennepeppar eftersom jag gillar smaken och att det blir lite starkt.
Skölj linserna och kasta i dem med.  Koka soppan på låg värme tills morötterna är mjuka. Har du tillgång till lagerblad så kan du slänga i ett sånt också. Avsluta med salt och gröna kryddor precis innan soppan kokat klart.
Hacka purjolök och blanda i gräddfilen. Pressa i en vitlöksklyfta. Blanda i basilika och salt tills det blir gott. Lägg en klick i mitten så blir det fint och gott. Ät med ett gott bröd till.

Väggen och dess ingångar

1. Prova att hålla på med någonting som du inte vet något om. Försök inte vara ödmjuk utan bete dig som om du kan allt om det. Ställ höga krav på dig själv och på alla runt dig samt var väldigt ärlig i din kritik - framförallt den konstruktiva.

2. Ta på dig väldigt mycket redan från början. Att bara gå en kombinerad utbildning i sig är inte nog, bli även ordförande i en kommitté så du får extrajobb. Bra är även om du börjar i fyra orkestrar samtidigt som du spelar i ett korpenlag och försöker engagera dig i andra socialt givande (läs: ideella) aktiviteter.

3. Lägg inte ned så mycket tid på att hitta dig själv. Lägg hellre tiden på att hitta alla andra, vilka de är och hur du kan dra nytta av att känna dem. Det är även bra om du blir förälskad väldigt fort och väldigt intensivt väldigt ofta i väldigt många så du absolut inte kan lägga tid på saker som du behöver.

4. Det finns ingenting som heter prioritering. Allt går att göra samtidigt med samma perfekta resultat, annars är du DÅLIG.

Mina vänner: Wille

Namn: Wille Alin

Favoritmat? Allting på MAX brukar gå bra, men chili cheese är nog favoriten.
Favoritdricka? Rött vin om det gäller en kväll med Shostakovich, annars flaggpunsch och fem komma tvåan.
Ögonfärg? Blå
Utmärkande anletsdrag? ett väldigt krulligt hår.
Födelsedag? andra februari.
Familj? två föräldrar och jazz
Bostad? Södermalm
Favoritfordon? Skulle tippa bil?
Utseende?
som sagt, lockigt hår. mycket sporadisk skäggväxt.
Längd? 173 kanske?
Pojkvän/flickvän? väntar på drömprinsessan men klagar inte så länge man kan ta ett snedsteg
Bästa kompis? Filip Bekic tror jag.
Favoritfärg? Oj. Brunt tror jag han har sagt nån gång, men jag är inte säker.
Favoritaffär? CDON.com / Systemet
Personlighet? Väldigt utåtriktad med betoning på väldigt.
Favoritartist? Cornelis Wreesvijk, The Beatles och Sonny Rollins.
Mobil? Senaste han hade när vi sågs var en trasig men rolig Sony Ericsson med en snabb gitarrduett som ringsignal.

Brukar han/hon:
Bruka tobak eller alkohol? Det har väl hänt kan man säga.
Titta sig i spegeln? Ja det gör han nog. Är väldigt stilig så det vore oförskämt om han inte tog tillvara på det.
Vara snäll? Ja! Absolut.
Äta mycket? Näe, faktiskt inte.
Slå folk? Det gör han inte, nej.
Köpa saker? CD-skivor och glittriga trumpinnar.
Älska folk? Ja, fast kanske ännu mer livet.
Resa? Han lämnar ju ogärna sitt Södermalm om han absolut inte måste. Dock har han varit i Holmsveden!
Ljuga? Krydda gör väl alla. Det fantastiska med Wille är att det som verkligen låter som en solklar lögn alltid är sant i hans fall.
Skratta? Ja, och å vad fint det är då. Det gillar vi!
Gråta? Av lycka.

Övrigt: Han är i sanning ett geni. Det finns inte många som tävlat i VM i simhopp i Sydafrika av mina vänner. Spelar jazz på trumma och har en fantastiskt god humor.

Mina vänner: Hanna

Namn: Hanna Baummann


Favoritmat? inte surströmming efter sommarens bravader. Tror hon är en riktig finsmakare.
Favoritdricka? Vin, cider, ljus lager. Sånt går alltid hem hos en kvinna.
Födelsedag? tolfte november (och jag har så dåligt samvete över att jag inte hörde av mig i tid)
Familj? två föräldrar och en bror som ska mixa skivan snart men som aldrig gör det eftersom han har fått barn och en syster som jobbar på chokladaffär
Bostad? Eken, Stockholm, Fjollträsk, Stöscha
Favoritfordon? Tunnelbana tror jag. Det känns mest rätt.
Längd? 158 kanske? Liten och fruktansvärt söt!
Pojkvän/flickvän? väntar på drömprinsen
Bästa kompis? "Loved by many, hated by none" - Alison Krauss
Favoritfärg? Rosa och svart kanske? Tror inte det är så noga.
Favoritaffär? Alla klädaffärer som vi går i. :)
Personlighet? Smart, kylig, iskall, fantastisk person med en jäkla karisma.
Favoritartist? Hammer Bauer, och jag kan inte göra annat än att hålla med.

Brukar han/hon:
Bruka tobak eller alkohol? Inte överdrivet. Så där som man gör.
Titta sig i spegeln? Jepp, men på ett bra sätt. Hon är väldigt stilig.
Vara snäll? En av de snällaste personer jag känner. Har en underbar empatisk förmåga och vet verkligen hur man ställer saker till rätta igen om det blivit fel.
Äta mycket? Haha. Bland det första hon sa till mig var hur upprörd hon blivit över att skolmaten tvingat ner henne i kjolar eftersom jeansen inte passade längre. Det var så himla sött sagt!
Slå folk? Näe. Däremot säger hon vad hon tycker och det kanske man kan ta som ett slag i ansiktet. Samtidigt: ärlighet varar längst.
Köpa saker? Jepp, kanske inte en masskonsument men helt klart ingen asket.
Älska folk? Ja. Har lätt för att tycka bra om människor snabbt och flyktigt.
Resa? Ja. Hon har bott på Irland.
Ljuga? Nej.
Skratta? Ett underbart välljudande skratt.
Gråta? Av lycka. Av sorg. Av att saker inte går som de ska. Precis så där fint som det kan bli av tårar.

Övrigt: Min bästa singer/songwriter. Måste verkligen rekommendera hennes myspace: http://www.myspace.com/hannabaummann

jag saknar mina kompisar

Det var återvändarhelg i Bollnäs i helgen. Det innebär att alla som gick där förra året kommer tillbaka för en helg av jam, lekar och fester dygnet runt. Jag var inte där av många olika anledningar. Hade seminarium, skulle spela in skiva med Helgi, det var för långt och för dyrt för en helg och så har jag lite komplicerad relation till skolan och alla minnen.
(Allt detta uppräknande är bara ett försök till att inte ha så dåligt samvete över att jag inte är där...)

Hur som helst så verkar de ha haft roligt. Jag saknar dem. Wille lovade ringa mig om en stund. Måste prata av mig lite. Höra hur de har haft det och så. Kolla läget på Ackis, skolan av skolor.


Flickorna i köket hos Hanna, Pauline och Mimmi vintern 2008.



Fredian och Peder i markan julen 2006.



Kent, Wille och Muttan i öknen vid Spicy Cow maj 2008.

Fin soffa bortskänkes!

Jag har en fantastisk retro-soffa som för tillfället står i mitt exs lägenhet i Högdalen, Stockholm. Nu ska han flytta och då kan han tyvärr inte ta med sig den. Jag vill verkligen inte att den ska slängas så nu ber jag er som letar soffa i Stockholm, kolla hit! Den är tresitsig och turkos i färgen med en trasig planka. Träben.


Näe, jag är inte nöjd.

Jag lever, som många andra, i ett konsumtionssamhälle och där gäller "flest saker när man dör är bäst". Därför önskar jag mig följande:
  • En cykel. Alternativt cykellysen. Vit och röd. Jobbigt värre om jag skulle få böter.
  • Får jag inte en cykel så vill jag i alla fall att någon ger mig ett månadskort.
  • Ett kopieringskort. Tycker det är pinsamt att jag inte kan kopiera mina läxor men 100 kronor är lätt inte värt det just nu.
  • Bostadsbidrag. Alternativt en massa pengar som jag får för inget jobb alls. Alternativt ett jobb.
  • En stek. Överlag allt kött jag kommer över. Eller mat. Vilken mat som helst. Skulle inte klaga på en fläskpannkaka nu. Eller några limpor.
  • En violalåda som inte har hål i sig och som dessutom har remmar. Vore underbart.
  • Intonation, stråkteknik och klang. Frasering, noggrannhet och tålamod är inte heller att förakta.
Resten tror jag faktiskt att jag har. Eller, det vore inte helt fel med någon som höll om en tills man somnade men det är ett senare projekt tror jag. Man kan nog inte jaga kärlek.

måndag

Det går väldigt långsamt att komma igång på dagarna nu för tiden. Vaknade väldigt tidigt och kunde inte somna om imorse. Slutade med att ändå tvunget fick stressa iväg. Har ingen datalektion nu i och för sig så jag kan "unna" mig lite bloggtid. 

Solen skiner. Här kan jag inte sitta. Tvärt UT. 

name-droppings

Det är väldigt många namn här tror jag. Väldigt många personer att hålla reda på. Jag tror att jag ska sluta skriva om personer och mer om företeelser. Det blir rätt tjockt med information annars. Hur som helst så ska de som omnämns nog betecknas med en efternamnsinitial också så det inte blir några missförstånd.

Om tjugofem minuter ska jag träffa Linnea H i min klass. Vi ska gå en långpromenad.

Jag har satt upp mer tyg på väggen och snart är denna fula fula vägg ett minne blott. Synd bara att resten av lägenheten är på samma nivå. Kommer man in hit så får man vara beredd på att jag kan verka färgblind. Men också, en brasklapp, så är det ju så att det konstnärliga sinnet jobbar bättre i kaos (i alla fall mitt) än i ordning och struktur. Jag har ordning i sovrdelen, men i den andra kan man ju fråga sig vad som hänt.

Rotsakssoppa ikväll och jag hoppas att

- VAFAN, DET REGNAR JU UTE! -

jag hoppas som sagt att det blir trevligt.

barnen

Jag sprang och sprang och kände att den där låten passade perfekt just nu:


Söndag - vilodag

Idag så vaknade jag av finväder utanför fönstret. Det var så klart att man kunde så molnen röra på sig på himlen ovanför. Jag bestämde mig då för att skippa seminariet och på så vis helt nonchalera alla anledningar till varför jag inte kunde ta mig till Bollnäs och återvändaren igår. Jag hoppas de i alla fall hade en trevlig kväll.

Nu ska jag faktiskt ta mig ut och springa för första gången sen jag kom till Malmö. Ska passa på att ta mig förbi Petter också på lite morgonstundsprat. Ikväll kommer Johan H hit och vi ska laga mat. Jag ska även tvätta. Kan behövas.

Känner ni inte att ju mer tid man tar för sig själv, desto mer uppstyrd blir man?

Bra rutiner

  • Jag bör gå och lägga mig tidigare och stiga upp lite tidigare på morgonen.
  • Hemlagad mat är att föredra även om det är bökigt. Falafel är inte jättebra.
  • Ät oftare och ordentligt, inte bara kaffe och knäckebröd. Annars säger magmonstret ifrån - och det vill vi inte.
  • Jag ska ta mer tid för mig själv. I alla fall en kväll i veckan där jag faktiskt bara slappar och tar det lugnt.
  • Att säga nej är en bra sak. Jag borde prova det. Nya grejen, har jag hört.
  • Kritik är inte alltid dåligt. Att kunna ta det och omvandla det till något positivt är en bra egenskap som jag borde få in i struktur.
  • Chrilles relationsteori väger tyngre än Niklas; att satsa allt på ett kort istället för att ha många olika. Att jobba på flera fronter kanske innebär att smällarna kanske inte blir lika påtagliga, men å andra sidan; vem vill umgås med någon som helst vill umgås med så många som möjligt samtidigt? Då känner man sig ju inte ett dugg speciell.
  • Det kanske är läge att sluta vara så sjukt odräglig mot vissa personer. Även om jag kanske känner att de förtjänar det med tanke på hur de "beter" sig, så är det omoget och ren mobbning ibland från min sida. Sluta upp med det, Irina. De kommer inse en dag och då gör det ondare än någonsin.
  • Mera ärlighet, lyssna mer och var trevligare överlag. Det är väldigt svårt att vara öppen med det men det är väldigt många som försöker med mig så varför inte försöka tillbaka?
  • Inse att You Can't Hurry Love-texten talar mer sanning än Bibeln. Jakten var kul när man var ung och hade ett gott läkkött i hjärtat, men nu är det bara patetiskt.

Dag- och nattmänniskorna

Ju mer jag umgås med dagmänniskor desto snällare blir jag. Ju mer jag umgås med nattmänniskor desto mer av en skitstövel blir jag. Så är det; konstaterandet.

Nattmänniskorna:
är de som jag tycker om att umgås med på kvällstid. Det är ytliga relationer som kretsar kring sociala spel och intagande av diverse rusdrycker. Med dessa måste jag ofta hävda mig och det är inte alltid ärlighet som sätts i främsta rummet. Allting blir till en tävling och man trampar varandra på tårna. Typiska kvällsmänniskor är såna "suparkompisar". Det blir konstigt om jag träffar någon som jag sorterat som en Nattmänniska på dagen. Man vet inte riktigt var man har varandra och plötsligt blir det skentrevligt.

Dagmänniskorna:
kan man ha med att göra på dagen. Det är rätt enkelt att lista ut. Dessa människor kan man göra vanliga saker med. En dagmänniska är någon man kan gå i parken med, gå och handla tillsammans med och andra saker. Jag har lättare för att vara mig själv med dessa personer. De är ofta inte lika "häftiga" och det är inte lika galna upptåg man hittar på, men å andra sidan så är de rätt vettiga och inte så där konstiga.

Jag behöver inte konstiga saker runt mig längre. Det börjar bli lite mycket nu. Jag känner att den senaste tidens stress tillsammans med en massa krav från omgivningen får mig att duka under om jag inte göra något drastiskt. Jag vill helst nog bara få tid att ta hand om mig själv och få lite ordning i kaoset.

Johnossi - Execution Song

Apelsinsoppan

Jag och David L, min granne tillika nyfunna vän (vän som i kompis, morfar, inget annat) gjorde en spännande soppa idag. Han hade en tio literskastrull så måtten känns sjukt onödiga att skriva upp. I alla fall:

Morotssoppa med apelsin, röda linser och ingefära

Slantade morötter och grovhackad lök fräses i olja. Sen i med rå, skivad ingefära, röda kryddor (t ex cayennepeppar, paprikapulver eller dylikt) och rör om. Sen häller man på vatten och buljong så det blir en soppa. Jag brukar använda buljongpulver istället för tärningar då det är lättare att dosera som man vill. Där efter i med röda linser och rivet skal från en apelsin. Låt koka och mixa med mixerstav. Vi gjorde i och för sig en liten miss, då vi hackade i hela apelsinen och blandade i. Det vita utanpå klyftorna gjorde att soppan fick en liten besk eftersmak men jag kan tänka mig att om man skippar apelsinen och slänger i det rivna skalet precis i slutet så blir det mycket bättre. Jättegod variant på den vanliga soppan i alla fall.

jag gillar att vara gjuten

ibland är det rätt farligt att vara förtjusande

jag bloggar som jag vill

Har verkligen inte haft tid att skriva om saker och ting i veckan. De få stunder jag haft ledigt så har jag bättrat på min magkatarr med en massa måsten.

I alla fall; vad har jag gjort i veckan?
Måndag kom jag direkt från Polenfärjan till skolan. Var där hela dagen och sen hem tidigt och bara somna direkt.
Tisdag hade jag lite problem med att få till övningstimmarna. Hade en bra instrumentlektion och sen direkt till orkestern. Johan K bjöd oss på orkesteröl hemma och vi pratade strunt och viktiga saker fram till småtimmarna. Nobeltorget och Johan H inbjöd till livsåskådning modell större.
Onsdag fick jag en trevlig grötfrukost och sen var det läge att börja planera festen ordentligt. Hade hela dagen minutiöst planerad och festen pågick till 03.00.
Torsdag var vi lediga men jag missade att jag hade lektioner ändå. Försov mig, missade ett rep och var allmänt trött.
Fredag försov jag mig igen. Jättejobbigt. Övade 4 timmar och var hos Josefine på inflyttningsfest. Babel och Jazzattacks, tyskarna från Lund och Johan N och David L förde helt galna diskussioner. David och jag käkade mango när vi kom hem. Bra med grannar.
Lördag blir en slapp dag. Jag och David L ska gå och handla nu.

Kärleksbrev

Vi åkte som sagt till Polen med orkestern alldeles för tidigt i lördags. Jag skrev ett brev till mig själv på laptopen med instruktioner om vad som skulle packas eftersom jag själv var alldeles för trött på fredagskvällen för att idas ta itu med det. Brevet löd något likt detta:

"Kära Irina,
vid det här laget så undrar du nog fortfarande varför mobilalarmet ringt och väckt dig 06.00 på morgonen. Jo, om en timme så avgår färden med orkestern och kören mot Polen och det är bra om du är med i bussen då! Du ska träffa Siri och Fernando på stationen kvart i och därför ta 5an mot centralen vid 06.32. Du har alltså inte så mycket tid att få med dig följande:
  • handduk
  • konsertkläder
  • pass
  • pengar
  • necessär och dylikt
Glöm nu inte violan. Du är bäst,
puss från Irina"

Jag tycker personligen att jag är bäst när jag för en inre dialog istället för en monolog. Det blir alltid lite roligare när man är fler.


urartandets kväll

Det började med att jag satt i slagverkskorridoren och diskuterade som alltid. Förbannad blev jag och när det väl var läge för mig och Josefin att inventera ölförrådet så var jag bara arg mest hela tiden. Hur man kan bete sig så är över mitt förstånd, tänkte jag. Vi inventerade och sen skulle jag dra till Limhamn för att värdera mitt instrument.

Vägen dit blev mycket lång eftersom jag tvunget skulle prata med Honom i telefon för första gången på länge. Jag skrattade och grät om vartannat som alltid med honom. Fantastiskt så lite man kan få sagt med så många ord. Det värsta som finns är känslan av genomskinlighet som draperar en; när Han tydligt markerar att han vet att det bara är skitsnack. I alla fall så lyckades jag väl få fram det jag ville få sagt: det är inte läge för att hångla upp någon på en fest som jag styrt upp och så är det. Jag tänker inte lägga ned en miljon timmar på något som jag inte kommer må bra av, så om Han vill hetsa så är det inte rätt forum.

Värderingen gick bra och sen handlade jag lite. Chrille kom förbi och höll mig sällskap. Vi skulle gå på ljusfestivalen men det blev mycket senare än vi hade trott. Jag hade en låda vin som skulle antastas först och sen blev det till att laga middag. Väldigt gott men oj så roligt man kan ha. Ljusfestivalen var trevlig, jag var djupare än jag brukar vara och jag har lärt mig vad en pentabrud är.

Så där ja, klockan är 01.10 och jag ska vara på centralen 06.45 imorgon. Effektiv sömn: ytterst lite.

sjukt bra

Kristoffer Ragnstam - Swing that tamburine
och jag lyssnar alldeles för mycket på sorgsna låtar just nu,


önskelista

  • ett kopieringskort eftersom mitt förra blev stulna. de kostar 80 kronor för 100 kopior.
  • en cykel som inte är petters utan min egen.
  • en mobiltelefon som inte är niklas utan min egen.
  • en hel matberedare (överkurs).
  • nya underkläder utan hål i.
  • lök, jag verkar aldrig ha tillräckligt.

Dödens brud

Jag fick tag på en bild av Anna från maskeraden på Högskolan i onsdags. Väldigt obehagligt.



pannkaksfrukost

Jag och Johan lovade i ett vagt ögonblick igår tydligen att det vankades pannkakor hos Jesper B imorse. Det var bara att släpa sig upp och dra sig bort mot Eriksrovägen, 100 m från mig. Borat, ordvitsar och matlag är vad som diskuterades till tonerna av Bachs juloratorium.

Gårdagen var ytterst fräck. Vi hamnade hos Greta efter konserten och där stannade vi till halv fem imorse. Thaimat, folkmusik och rumpfototävling. Calle var gullefull och Johan precis så där lagom.

Nu ska jag diska upp efter veckan som varit. Tror mina blommor blir lite gladare då.

Johan på besök

En gammal folkhögskole- och spelkompis från Bollnäs är här på besök för att se Jesus Christ Superstar-premiären. Eftersom jag har självstudievecka så kunde jag förbarma mig över honom och visa Malmö. Det blev rätt sent igår då med andra ord.

Efter att jag haft genrep på våran Preisner-konsert i St Paulikyrkan så hängde jag med Stina ut på Möllan via hennes fantastiska lägenhet. Wow, jag vill också bo första hand i en riktig lägenhet! Det är kanske inte så lätt så här i början, men jag ska banne mig satsa om några år.

I alla fall, vi gick på Möllan och mötte upp med några kursare till henne innan Johan kom dit. Jag fastnade i ett samtal med en blockblöjtist om ny modern konstmusik och klubben Moonshake, som jag var med om starten i början av 00-talet. Kvällen blev inne på sina småtimmar och jag och Johan drog sedan hem för att käka popcorn och glo på teve. Då ringer Marcus Ström så klart. "Kom till Brogatan, alla är här!" och vips fick man dra på sig finkläderna igen då.

Brogatan innebar härliga människor som alltid. Det är ett verkligt konstnärshak och många ur Operabesättningen brukar hänga där. Tyvärr inte ikväll, då de hade efterfest på Operan, men Johan deppade inte för det. Jonas O var där, ännu en folkiskompis till oss. Han var kanske trevligast hittills i år mot mig, han brukar inte vara så charmig annars. brogatan stängde tre och vi fick dra hem igen. Inte utan ett besök på Stippes.

På Stippes mötte vi en nästan 50-årig man som sa "Sverige är inte så säkert som ni tror", iförd sin kostym och stiliga kläder. Han var inte lite mystisk, och jag blev väldigt intresserad av vad det var han pratade om. Johan var övertygad om att han försökte blåsa mig, men jag vet inte lika säkert.

Han hade sköna citat som :
"Jag jobbar åt Staten och jag får inte berätta om mitt yrke."
"Jag var attackdykare i militären och sen gick jag längre i karriären."
"Jag har jobbat i armén i 30 år och jag har aldrig skämts för mitt arbete. Däremot kan jag förstå folk som skulle bli skärrade."
"Martin Beck är fejk. Jag är värre."
"Såg ni inte? Observerar ni inte? Ni är inte ...material för att bli som en sån som jag."

Coolt. Jag tror att han hade dödat någon. På vägen hem var båda helt exhalterade över denna förvirrande man och jag kunde inte sluta prata om James Bond-kopian förrän klockan var halv fem. Som alltid vaknar jag innan tio och u ligger Johan och drar sig. Jag funderar på att googla "svensk bond på riktigt" men jag tror inte det skulle ge så mycket.